Loiset & madotus

Kanin madotus

Sisäkania ei ole yleensä tarpeen madottaa, mutta mikäli kani viettää aikaansa ulkona etenkin kesäaikaan tai syö ulkoa tuotuja kasveja, voi madotus olla ajankohtainen.

Madotuksen suhteen on kuitenkin erilaisia mielipiteitä ja toimintamalleja, sillä siinä missä yksi madottaa kaninsa säännöllisesti, toinen ei milloinkaan. Viimeistään madotus tulisi tietenkin suorittaa siinä vaiheessa, mikäli kanin ulosteessa on selvästi havaittavissa matoja.

Lääkkeen antaminen

Pillerimuodossa olevan matolääkkeen voi tarjoilla kanille murskaamalla lääke ja sekoittaa se pieneen määrään vettä, joka on sitten helppo ruiskulla antaa suoraan kanin suuhun.

Itse olen käyttänyt myös tapaa, jossa kostutan sormenpään, johon jauhe sitten tarttuu ja pyyhkäisen tämän jälkeen sormesta lääkkeen kanin kielelle. Koska kanilla on suussaan etuhampaiden takana kohta, jossa sillä ei ole hampaita, on tästä kohdin turvallista laittaa sormi kanin suuhun sivusta päin.

Annostusohje

Fenbendatsoli (tuotenimi Axilur) annostelu kanille:
20 mg kiloa kohden, viiden päivän ajan.
Näin esimerkiksi kolmekiloinen kani saa 60 mg lääkettä, viitenä päivänä peräkkäin, yhteensä 300 mg.

Flubendatsoli (Flubenol) annostelu kanille:
Kanille sopiva annostus 50mg/kg kolmena päivänä peräkkäin.
Näin esimerkiksi kolmekiloiselle kanille sopiva määrä on
150mg päivässä, yhteensä kolmena päivänä siis 450mg.

Ulkoloiset

Kani voi matojen lisäksi saada myös ulkoloisia. Yksi yleisin on hilsepunkki, joka aiheuttaa useimmiten etenkin korvissa näkyvää hilseilyä ja karvanlähtöä. Hilsepunkki, kuin myös eräät muutkin ulkoloiset, hoidetaan niskaan laitettavalla liuoksella, johon tarvitsee eläinlääkärin määräyksen.